Ko ēdiens un galda kultūra vēsta par savu laiku? Kādi tie bija 19. gadsimtā? Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina mazos vēstures interesentus kopā ar vecākiem apmeklēt cikla “Muzejs ģimenei” nodarbību “Stāsti par ēdieniem senatnē”, kas notiks sestdien, 10. martā, plkst. 12.00, Brīvības bulvārī 32, Rīgā. 19. gadsimta latviešu zemnieku dzīvesveidu no šodienas šķir vien nedaudz vairāk par 100 gadiem, taču – cik daudz kas ir mainījies! Lielākā uzmanība nodarbībā tiks pievērsta ēdienam un tā gatavotājam. Ko mūsu priekšteči ēda laikmetā, kurā nebija pārtikas lielveikalu? Kādi darbi zemniekam bija jādara, lai iegūtu pārtiku? Ko laucinieki pirka tirgū un pilsētu veikalos un ko audzēja paši? Kad Latvijas teritorijā sāka audzēt kartupeļus, gurķus, salātus? Ko zemnieks zināja par kafiju un kas bija “gardēdiens”? No kāda vecuma pusdienu maltītes laikā drīkstēja stāvēt pie pieaugušo galda, un kāpēc mazi bērni pie galda nesēdēja kopā ar pieaugušajiem? Sanākušajiem būs iespēja izpētīt senus galda un virtuves piederumus no muzeja krājumiem, minēt ēdienu mīklas, kā arī iemācīties kādu tautasdziesmu par ēšanu un uzzināt
interesantas senu ēdienu receptes. Kā ierasts, nodarbības darba lapās būs dažādi tematam atbilstoši uzdevumi, kurus apmeklētāji varēs risināt arī mājās.
Nodarbības aptuvenais ilgums – līdz pusotrai stundai, iepriekš pieteikties nav nepieciešams. Par ģimeni šo nodarbību kontekstā muzejs uzskata pirmsskolas un jaunāko klašu bērnus, kurus pavada pieaugušie (vecāki, radinieki, draugi). Maksa par līdzdalību cikla “Muzejs ģimenei” pasākumā – 4 eiro neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita.